Στην κατάμεστη από Αρχιτέκτονες και Πολιτικούς Μηχανικούς αίθουσα του ξενοδοχείου HILTON στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο με τίτλο «H σύγχρονη ξύλινη κατασκευή και η αντισεισμική της συμπεριφορά» την Παρασκευή 28/3/2014. Το σεμινάριο που φιλοξένησε περισσότερα από 330 άτομα οργανώθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ξυλείας με βασικό συντελεστή ως χορηγό επικοινωνίας την εταιρία MEDWOOD και το περιοδικό ΕΠΙΠΛΕΟΝ που συνέβαλαν στην αξιοσημείωτη αυτή προσέλκυση του μεγάλου αριθμού καλεσμένων ενισχύοντας την προσπάθεια του Συνδέσμου να ενημερώνει σωστά τους ανθρώπους που σχετίζονται με την κατασκευή στην Ελλάδα για τις εξαιρετικές ικανότητες που έχει το ξύλο στις δομικές κατασκευές. Το σεμινάριο ξεκίνησε με τον συντονιστή της εκδήλωσης Καθηγητή Δρ. Γεώργιο Νταλό να καλεί στο βήμα τον Πρόεδρο του Συνδέσμου κ.Γιάννη Αλμπάνη που απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό αλλά έδωσε και το στίγμα των προσπαθειών του Συνδέσμου που δεν είναι άλλο από την προώθηση του ξύλου.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την προβολή ενός βίντεο σχετικά με την μεγάλη σημασία που έχει η χρήση του ξύλου στην ισορροπία του CO2 (το βίντεο φιλοξενείται στην ιστοσελίδα του συνδέσμου). Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρώτος καλεσμένος, ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικών Επιστημών στο Τμήμα Δομικού Σχεδιασμού, Μηχανικής και Τεχνολογίας του Ξύλου του TU WIEN στη Βιέννη της Αυστρίας Dr. Wolfgang Winter. Ο Δρ. Winter που ειδικεύεται στο δομικό σχέδιο (για αρχιτέκτονες) και στις ξύλινες κατασκευές (για αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς), ασχολείται ενεργά με την έρευνα τόσο στο σχεδιαστικό όσο και στο κατασκευαστικό τομέα του ξύλου και είναι επικεφαλής σε πολλά ερευνητικά προ γράμματα. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου παρουσίασε στα πλαίσια της εισήγησης του «Μέθοδοι δόμησης με ξύλο» την διαχρονική πορεία του ξύλου σαν υλικό ενώ έδειξε απλά παραδείγματα της χρήσης του ξύλου τόσο μόνο του όσο και σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως το μέταλλο το γυαλί και το τσιμέντο. Η παρουσίαση του που ήταν προσαρμοσμένη στην Ελληνική πραγματικότητα με παραδείγματα και φωτογραφίες έδωσε αρκετά κίνητρα στους ανθρώπους που την παρακολούθησαν να αρχίσουν να σκέπτονται το υλικό με πιο φιλικό τρόπο.
Στο διάλλειμα που ακολούθησε οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να μιλήσουν με εταιρείες που είχαν ενημερωτικό υλικό στο χώρο υποδοχής της εκδήλωσης όπου απέδειξαν ότι όλα αυτά που μόλις πριν από λίγο είχαν παρακολουθήσει, τόσο σαν υλικά, όσο και σαν τεχνογνωσία ήδη βρίσκονται αν τα χρειαστούν στη διάθεση τους.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με την παρουσίαση του Dr. Andrea Bernasconi που είναι πολιτικός μηχανικός και Καθηγητής ξύλινων κατασκευών και μηχανικής στα Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών της Yverdon, Friburg και Lugano στην Ελβετία, και σε άλλα πανεπιστήμια στην Γερμανία και Ιταλία. Είναι ιδιοκτήτης τεχνικής εταιρείας στην Ελβετία, σύμβουλος του Πανεπιστημίου του Graz Αυστρίας, και επιστημονικός συνεργάτης του Συνδέσμου Promolegno στο Μιλάνο. Η παρουσίαση του Δρ. Andrea Bernasconi είχε δύο μέρη που εντυπωσίασαν εξίσου το κοινό. Στο πρώτο μέρος έγινε η παρουσίαση της δυνατότητας κατασκευής ενός 9όροφου κτηρίου με υλικό κατασκευής αποκλειστικά το ξύλου ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσίασε τις εντυπωσιακές κατασκευές που έγινα από ξύλο σε ελάχιστο χρόνο για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων στην La Aquila Ιταλίας.
Το σεμινάριο έκλεισε με το κοινό καθηλωμένο στις θέσεις του με την ομιλία του κ.Παναγιώτη Τουλιάτου ο οποίος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και έχει κάνει ειδικές διαλέξεις πάνω στην αρχιτεκτονική και τη σεισμική συμπεριφορά ξύλινων κατασκευών ενώ ταυτόχρονα έχει ασχοληθεί με μεγάλης κλίμακας κατασκευές – ανακαινίσεις παλαιών κατασκευών και σχεδιασμό ελαφρών κατασκευών από ξύλο. Ο κ Τουλιάτος απέδειξε με τα παραδείγματα του ότι το ξύλο μέσα από την διαχρονική του πορεία στη χρήση κατάφερε να προστατέψει τόσα μνημεία από τους σεισμούς ενώ αντίθετα οι σύγχρονοι μηχανικοί αποφεύγοντας την χρήση του βρίσκονται αδύναμοι να τον αντιμετωπίσουν.
Το κοινό έφυγε από την εκδήλωση γεμάτο εμπειρίες και γνώσεις από τις παρουσιάσεις με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι σε αυτό το θαυμάσιο υλικό …το ξύλο.
Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ξυλείας κλείνοντας με επιτυχία και αυτή του την προσπάθεια ετοιμάζεται ήδη για την επόμενη εκδήλωση.