Εκτύπωση
PDF
05
Απρ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Οι προβλέψεις αυτή τη φορά ξεπέρασαν και τις προσδοκίες και των ευφάνταστων διοργανωτών. Η κα Καλτσίδου Βίκυ που είχε αναλάβει την διοργάνωση για την συμπρωτεύουσα υπερέβαλε εαυτόν και κατάφερε να συγκεντρώσει ένα πλήθος ενδιαφερομένων του κλάδου που χρειάστηκε ιδιαίτερη προσπάθεια να χωρέσουν στο χώρο της Ημερίδας.

Η ημερίδα που ξεπέρασε σε επιτυχία τον αριθμό της συγκέντρωσης στην Καρδίτσα που έγινε πάλι με πρωτοβουλία του Συνδέσμου πριν από τρεις μήνες περίπου ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προέδρου του Συνδέσμου Ξυλείας κου Γιάννη Αλμπάνη που παρουσίασε την μέχρι τώρα πορεία του Συνδέσμου με μια αναδρομή στο παρελθόν. Ο κος Αλπάνης σύντομα άφησε να τον διαδεχθεί ο πρώτος ομιλητής που φρόντισε να ενημερώσει για αυτό που κυρίως ταλανίζει τις επιχειρήσεις αυτό τον καιρό, τα οικονομικά και φορολογικά μέτρα. Η παρουσίαση στα θέματα αυτά ζητήθηκε να γίνει από τον κο Κολτσιδόπουλου που είναι από τους πλέον καταξιωμένους φοροτεχνικούς και οικονομολόγους. Το θέμα της παρουσίασης του ήταν «Νομοθετικές ρυθμίσεις για θέματα οικονομικής διαχείρισης των επιχειρήσεων». Ο κος Κολτσιδόπουλος με μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση έδωσε μια πρακτική προσέγγιση των όσων πραγματικά αυτό τον καιρό απασχολούν σοβαρά με τις συνεχείς εναλλαγές που εμφανίζονται τις επιχειρήσεις και στη συνέχεια βρέθηκε στη διάθεση του κοινού για απαντήσεις σε ερωτήματα και για κατ' ιδίαν συμβουλές που χρειάστηκαν οι προσκεκλημένοι.

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο Δρ. Γεώργιος Νταλός Καθηγητής και Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου που παρουσίασε την εισήγηση του με θέμα «CE η σημασία του η και η υποχρεωτική εφαρμογή του. Έναρξη επιβολής προστίμων από της αρχές του έτους από το Κράτος» μια προσέγγιση που πολλούς τους τρόμαξε.

Ο Δρ Νταλός σαν μια σύγχρονη Κασσάνδρα όπως είπε αναγκάζεται να ανακοινώνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις και οδηγίες τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα που άπτονται τον κλάδο του ξύλου. Τα συμπεράσματα που βγήκαν από την ομιλία του ήταν ότι χρειάζεται πλέον να γίνει γρήγορα η εναρμόνιση με τις οδηγίες και τους νόμους για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις αρχίζοντας από τα πριστήρια και τις βιομηχανίες ξύλου μέχρι την διακίνηση των προϊόντων να κινηθούν νόμιμα και να διεκδικήσουν το μερίδιο της αγοράς που τους ανήκει.

Την σειρά των ομιλητών έκλεισε ο κος Τρίγκας ο οποίος είναι Διδάκτωρ της οικονομικής των επιχειρήσεων που μίλησε στη θέση του κου Παπαδόπουλου που σοβαροί προσωπικοί τον ανάγκασαν να βρεθεί στην Κύπρο. Η ομιλία του κου Τρίγκα είχε τίτλο «Η οικονομική κατάσταση στον κλάδο του ξύλου στους καιρούς της ύφεσης. Προβλήματα / ευκαιρίες Επιδοτούμενα επενδυτικά-μισθοδοσίας κτλ προγράμματα» Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κος Τρίγκας βασιζόταν και σε δεδομένα που συλλέχθηκαν και από άτομα μέσα από το Σύνδεσμο και αυτό απόκτησε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον ενώ την προσοχή του κοινού τράβηξε ιδιαίτερα το δεύτερο κομμάτι που άνοιξε την όρεξη για επενδυτικά προγράμματα. Ένα από αυτά μάλιστα ανακοινώθηκε από την κα Καλτσίδου ότι θα το υποβάλλει και ο Σύνδεσμος Ξυλείας. Στη συνέχεια και αφού έκλεισε ο κύκλος των καλεσμένων ομιλητών το λόγο πήρε ο κος Δανούρδης που παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις του Συνδέσμου. Τελειώνοντας ο λόγος δόθηκε στους καλεσμένους για να συζητηθούν τα προβλήματα του κλάδου και οι δυνατότητες που δίνονται μέσα από την συνένωση των δυνάμεων τους.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Επίπλου (ΣΕΛΚΕ ) κου Καραγιάννη Αντώνη για την ανάγκη συνένωσης των δυνάμεων.

Ακολούθησε συζήτηση με συντονιστές τόσο την κα Καλτσίδου όσο και τον κο Γεράρδη που προσπάθησαν να εκμαιεύσουν τις ιδέες και τις ανησυχίες των παρευρισκομένων.

Πιο πλούσιοι σε εμπειρίες από τις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και ανήσυχοι από τους προβληματισμούς και από αυτά που ακούστηκαν, κατέληξαν όλοι αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η ανάγκη ενδυνάμωσης του Συνδέσμου είναι επιβεβλημένη πέρα από προκαταλήψεις και διαφορές , πάνω από κόμματα και γεωγραφικές θέσεις και ότι πρέπει να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους στον κοινό σκοπό.

Θεωρήθηκε λοιπόν επιβεβλημένη η συμμετοχή όλων σε αυτό το Σύνδεσμο είτε σαν απλά μέλη είτε μέσα από την θέση του Δ.Σ μιας και όπως είπε και ο Πρόεδρος οι εκλογές είναι κοντά και εκεί θα μπορέσουν όλοι να διεκδικήσουν μια θέση στο Δ.Σ.

Στη συνέχεια και με την λήξη της ημερίδας έγιναν συναντήσεις μεταξύ των μελών και των ομιλητών όπου λύθηκαν αρκετές απορίες.

Η πορεία του Συνδέσμου Ξυλείας δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη και καλό θα ήταν να γίνουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι μέλη.

Επισυναπτόμενα Αρχεία:

Καταβολη ετησιας συνδρομης 2016